top of page

Oradour-sur-Glane.

 

Jaar van bezoek: 2017

 

Locatie: Frankrijk.

 

Onderwerp: Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

VERSLAG

De ruïnes van het dorp Oradour-sur-Glane herinneren aan het bloedbad dat hier plaatsvond op 10 juni 1944. In het dorp hangt een serene, maar ook beladen stilte. Lopend door de straten van dit verlaten dorp en langs de tramrails met z'n bovenleiding zie je links en rechts verwoeste huizen. Tussen de ruïnes van de huizen zie je gebruiksvoorwerpen staan of liggen. Zoals een bed, een naaimachine en pannen. Maar ook uitgebrande (en inmiddels verroeste) auto's. Ze zijn de stille getuigen van de horror waarmee de inwoners van het dorp te maken kregen tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

​

Het bloedbad.

Op 10 juni 1944 werd het dorp door SS-troepen omsingeld. De toegangswegen naar het dorp werden afgesloten. De inwoners van het dorp werden buiten op het marktplein verzameld. Daar werd de dorpsbewoners voorgehouden dat er een identiteitscontrole plaats zou vinden. Mannen en vrouwen werden van elkaar gescheiden en naar verschillende plekken in het dorp afgevoerd. Een explosie in het dorp was het signaal voor de Duitse soldaten om op verschillende plaatsen de verzamelde mannen met machinegeweren te executeren. Waarna de lichamen en huizen in brand werden gestoken. Slechts vijf mannen wisten deze executies te overleven.

 

De vrouwen en kinderen werden opgesloten in de kerk van het dorp. Door SS'ers werd een kist in de kerk gezet waar lonten uit hingen. Deze werden aangestoken waarna de kist explodeerde en de hele kerk in brand vloog. De vrouwen en kinderen werden levend verbrand. Slechts één vrouw wist te ontsnappen. 

​

De rest van het dorp werd door de SS'ers geplunderd en daarna in brand gestoken. Bij het bloedbad kwamen 642 inwoners van het dorp om. Slechts 6 inwoners overleefden het bloedbad.

 

Aan het eind van de dag arriveerden 20 dorpsbewoners, die niet in het dorp waren op het moment van het bloedbad, met de tram bij hun verwoeste dorp. Zij stonden voor de zware taak hun vermoordde dorpsbewoners te identificeren en te begraven.

​

Het bloedbad was vermoedelijk een wraakactie. Toen op 6 juni 1944 geallieerde troepen de aanval openden op de Normandische kust tijdens D-Day namen acties van het Franse verzet tegen de Duitse bezetter toe. Op 8 juni 1944 werd door het Franse verzet in de buurt van Oradour een spoorbrug opgeblazen waarbij twee Duitse soldaten omkwamen. Één van hen was SS-Sturmbannführer Kämpfe. Een persoonlijke vriend van majoor Diekman die het bevel voerde over de SS-troepen die de massamoord pleegden in Oradour.

VIEW IN ENGLISH
Kaart Ordour Sur Glane

BOEKEN & ARTIKELEN

 

Boek: Robin Mackness - 'Oradour' (1988)

bottom of page