top of page

RONALD BLOM

Overweldigd worden door eeuwenoude bouwwerken, architectuur, schilderijen, beelden of uitvindingen waarbij je je afvraagt hoe het mogelijk is dat de mens in staat is geweest zoiets tot ontwikkeling te brengen. Maar ook het idee dat vele generaties voor jou misschien datzelfde overweldigende gevoel moeten hebben gehad. Waren de mensen die in hun tijd een ontwikkeling meemaakten of er een bijdrage aan leverden ook onder de indruk van hun inspanningen? Wat kunnen we van al die generaties voor ons leren en wat hebben al die ontwikkelingen ons eigenlijk opgeleverd? Dat zijn zaken en vragen die mijn interesse in het vak geschiedenis ooit hebben aangewakkerd.

Hoewel ik geschiedenis op de middelbare school een leuk vak vond, was het niet mijn beste vak. Dat was Duits! Een mooie en interessante taal, maar toch startte ik na de middelbare school in 2004 met de tweedegraads lerarenopleiding geschiedenis in Amsterdam. Naast geschiedenis- en didactiekvakken volgde ik een minor aardrijkskunde waar mijn interesse vooral lag bij het thema klimaat. Tijdens de opleiding ging ik als leraar in opleiding (LIO) aan het werk bij een atheneumcollege in Heemstede. Deze school is gevestigd in een oud klooster en ademt één en al historie uit. Kortom een prachtige plek om als geschiedenisdocent les te geven. Tijdens de opleiding maakten we met de groep toekomstige docenten een paar mooie reizen naar Brugge, Gent, Berlijn en Rome. Reizen naar prachtige en historische plekken vind ik geweldig leuk. Landen waar ik graag naartoe ga zijn Italië, Griekenland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook de Baltische staten waren een bezoek meer dan waard. Van sommige mooie plekken die ik heb bezocht kun je op de website reisverslagen lezen en foto's bekijken. Naast reizen en geschiedenis ben ik geïnteresseerd in filosofie en politiek, maar bezoek ik ook graag musea, theater en een goed concert.
 

VIEW IN ENGLISH

Na de voltooiing van de tweedegraads opleiding plakte ik er direct de eerstegraads opleiding aan vast om ook in de bovenbouw les te kunnen geven. In 2007 vond ik een baan in Den Haag en het jaar daarop ging ik bij het VAVO in Rotterdam aan het werk. Het VAVO is een type onderwijs dat mij zeer aanspreekt en uitdaagt. Met name om leerlingen met allerlei achtergronden te begeleiden en te helpen hun tweede kans te benutten om een prachtig vmbo-, havo- of vwo-diploma te behalen. Naast docent geschiedenis werd ik ook de PWS-coördinator van havo en vwo. In 2018 maakte ik de overstap naar het VAVO Horizon College in Alkmaar, waar ik naast het geven van het mooie vak geschiedenis eveneens weer de rol van PWS-coördinator vervul. Binnen het vak geschiedenis zijn de renaissance en het humanisme favoriete onderwerpen, maar ook de beweging van de verlichting en de democratische revoluties in de 18e eeuw. Verder ben ik geïnteresseerd in Nederlandse geschiedenis vanaf de 16e eeuw.
 
Inmiddels geef ik 16 jaar les en bevalt mij dat nog steeds prima. Elke dag verloopt weer anders en is uitdagend!


 

Naam:
Ronald Blom.

Docent:
Geschiedenis & staatsinrichting.

Niveaus:
- VMBO-TL
- HAVO
- VWO


Overige werkzaamheden:
- PWS-coördinator havo en vwo.

Contact:

r.r.blom@horizoncollege.nl

Favoriete onderwerpen:
- Nederlandse geschiedenis (1500-1900).
- Politieke geschiedenis.
- Vroegmoderne en moderne geschiedenis.
- Renaissance.
- De Verlichting.
- Franse
Revolutie.

Favoriete historische personen:

- Lodewijk XVI.

- Lodewijk XVII.

- Napoleon


Loopbaan:
2007-2008 Atheneumcollege Hageveld.
2008-2009 Stebo (Winford).
2009-2018 VAVO Rijnmond College.
2018-heden VAVO Horizon College.


 

bottom of page