top of page

Via Appia (Rome).

 

Jaar van bezoek: 2017

 

Locatie: Italië.

 

Onderwerp: Oudheid, Romeinse Rijk.

 

 

 

VERSLAG

De Via Appia (Antica) was in de Romeinse tijd één van de belangrijkste hoofdwegen van het Romeinse Rijk. De weg begint dan ook bij één van de belangrijkste stadspoorten van Rome; de Porta San Sebastiano (of Porta Appia). Vanaf deze stadspoort loopt de Via Appia in zuidoostelijke richting langs Capua helemaal door tot Brindisi aan de Adriatische Zee.

De Via Appia werd aangelegd vanaf 312 v. Chr. en was in eerste instantie bedoeld om troepen snel te kunnen verplaatsen. Maar ook economisch gezien werd de weg van groot belang. Het was een drukke handelsroute met zwaar beladen karren. Je kunt in het wegdek op veel plekken nog uitgesleten sporen van deze karren terugvinden.

 

Een groot deel van de Via Appia, met de originele bestrating, is nog steeds te volgen in het landschap. Het is een aanrader om over een stuk van deze weg te wandelen. Maar neem wel voldoende water mee, want in de zomer kan het behoorlijk warm zijn. Op verschillende plekken langs de route zijn drinkwaterkranen waar je je flesje bij kunt vullen. 

Langs de Via Appia vind je veel restanten van graftombes en catacomben. Het was verboden lijken binnen de stadsmuren van Rome te begraven. Veel graftombes werden daarom buiten de stad gebouwd en in dit geval langs de Via Appia. Een aanrader zijn de catacomben van San Sebastiano die je makkelijk met de bus kunt bereiken.

 

Vanaf de catacomben van San Sebastiano kun je over een flink stuk van de Via Appia wandelen. Vooral vanaf de ruïnes van het Circus van Maxentius (ongeveer 2 km buiten de stadsmuur van Rome) leent de route zich voor een mooie wandeling. De weg voert je daar vandaan over de originele bestrating langs prachtige cipresbomen en ruïnes uit de Romeinse oudheid. Met een beetje mazzel word je op de route vergezeld door één van de vele katten die je onderweg tegenkomt en besluit een stukje met je mee te wandelen. 

Onderweg wordt duidelijk waarom de Romeinen deze weg de bijnaam 'regina viarum' (de koningin der wegen) gaven. 

VIEW IN ENGLISH

ACHTERGROND

INFORMATIE

De aanleg van de Via Appia.
De Via Appia was een verharde weg.
De Via Appia.
bottom of page